tiistai 4. tammikuuta 2011

Viljelysuunnitelma 2011

Nyt on istuttu alas ja tarkennettu tulevan kesän suunnitelmia. Eipä ne paljon muuttuneetkaan siitä, mitä aiemmin jo oli tälle vuodelle suunniteltu.

Marjakasveja tulee lisää. Vadelmaa, herukoita ja karviaisia sekä pensasmustikkaa. Myös omenatarhaa on tarkoitus laajentaa ehkä ensi vuonna, sitä varten pohjatyöt täytyy tehdä nyt. Vähän mietittiin ruisvirnaa sekä lannoitukseksi että juolavehnän torjuntaan, vaikka se kuulemma turhaa onkin. Juolavehnän torjunta siis.

Luonnonhoitopelto päättää päivänsä keväällä, tilalle tulee näillä näkymin kaura-herne. Sellaiselle olisi rehuna tilausta. Uusi luonnonhoitopelto perustetaan riistapeltona viime kesänä kynnettyn ja viherlannoitetun vanhan nurmen kauimpaan nurkkaukseen. Se viekin lähes kaikki loput viime kesänä käyttööntetuista pelloista, isolle osallehan kylvettiin syysruis.

Loputkin vanhat nurmet on tarkoitus ottaa tänä vuonna käyttöön. Niihin olisi tulossa sama satsi kuin viimeksikin vanhoille nurmille, eli kaura-virna ja elokuussa syysruis. Pieni pala vielä käyttöönottamattomasta pellosta pääsee laitumeksi - kahden kesän jahkailun jälkeen. Toivottavasti.

Pottua laitetaan taas vähän, ehkä muutama aari. Lisäksi aikomus olisi kokeilla herneen ja mahdollisesti porkkanan viljelyä vähän isommin. Kasvimaallehan niitä kuitenkin tulee, samoin kuin paljon muutakin.

Vielä jää kysymysmerkiksi mitä ihmettä laitetaan pihatien varren pikku palstalle (vajaa 20 aaria), missä oli toissa vuonna peruna ja viime kesänä kaura-virna. Alarinteeseen tulee maakellari, ja siitä ylöspäin herukat + karviaiset, mutta ei niitä nyt sentään niin paljon tule...

-A